Mitt første tiurbilde
Jeg vet at dette ikke er samme kvalitet som det som er vist tidligere fra tiurleker, men jeg måtte bare vise mitt resultat fra inatt. Hadde litt uflaks med lyset og plasseringen av fuglen bak noen greiner. Blir glad for alle tips angående tiurbilder.
Bildet inngår i albumet Fuglebilder -
Utstyr
  • Canon 20D
  • Canon 300 f2,8 L
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/2.8
  • Lukker1/25s
  • FilmtypeISO 800
  • Nei
  • AnnetEkstremt ustabilt stativ og fjernkontrollen liggende hjemme...
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger482
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_138390} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Christian Erik B.

Et potensielt blinkskudd - sikkert grusomt irriterende å ikke ha skikkelig stativ med seg..

Plasseringa av fuglen er vel og bra, men synd med de loddrette kvistene i kantene som forstyrrer.


Prøv igjen med et solid stativ, så kan det bli enda skarpere. Lykke til!


Mvh CEB
Kjartan T.

Ja, det var ikke det helt store bildet, men en staselig og mystisk fugl er jo tiuren. Både i Storbritania og Frankrike er den nesten blitt helt borte. Derfor har flere proffesjonelle naturfotografer fra disse landene besøkt mitt område her i Namdalen i år, med drøm om å fotografere tiurleik...

Vel, poenget er at de ofte ikke har fått med seg et så godt bilde som det du har her i løpet av en natt. Å fotografere tiur tar tid på grunn av at man må gjøre seg kjent på leiken.

Likevel er det mulig å gjøre et godt forarbeid. På leiken vil det alltid ligge spillskit (grønne og avlange med hvit tupp). På stedene der disse er samlet i hauger vet du jo at det vil skje ting når morgenen kommer.
1. råd er å se etter konsentrert møkk og plassere seg i forhold til lys, trær og bakgrunn slik at man har et godt bilde når fuglen kommer tilbake på stedet.

Se etter nedtråkkede områder, og etter røyedun på steder med mye møkk, kanskje finner du stedet der røyene blir paret. Tenk på samme måte dersom du finner dun - for her kan det igjen skje noe. Røyeuka vil nok være over i ditt område nå, men det er greit å vite at det store skjer i dagene rundt 1. mai, og at du kan komme tilbake igjen til stedet neste år.

Viktig er det å vite at storfuglen alltid kommer inn på spillplassen på kveldstid. Ofte hører du et lite kveldsspill (det kan vare i flere timer). Vær derfor i teltet før klokka 20.00, og gjennomfør det som en regel slik at du ikke forstyrrer. Gå aldri ut av teltet før klokka 12.00, mange blir lei og forlater kamuflasjen for tidlig. Fuglene er ofte i området, de beiter og kan fort komme tilbake for å spille. På uforstyrrede leiker parer fuglene gjerne seg klokka 11.00 i den mest hektiske tida. Vi hadde paring klokka 11.10 i år.

Håper noen av rådene er til nytte. Lykke til!

Mvh
Kjartan Trana
Jan-Eilert P.

Enig i mange av rådene til Kjartan. Lenger nord i landet er det en litt annen rase enn sørpå. Sørpå er tiuren: Tetrao Urogallus Major, mens nordpå Tetrao Urogallus Urogallus. Jeg har ikke registrert spellmøkk her nord (Hvit på møkka), men til gjengjeld har vi mer snø og kan benytte oss av sporsnø tidlig i sesongen. Dersom det er bart er ofte tuer helt nedtråkka som Kjartan nevner.
Stig B.

Takk for fin (og gjennomvåt) tur på tiurleik i går natt. En flott opplevelse.

Flott med fine råd fra Kjartan her, blir nyttig til neste år. Opplevelsen var kanskje større enn kvaliteten på bildet viser, men synes du godt viser det litt mystiske med storfuglen i skogen. Litt synd at den ikke kom fram i mer åpent terreng, vi får prøve igjen neste år, med litt mer forarbeid.

Mvh Fattern
Svein B.

Heisann, artig å se dette, og gratulerer med tiurbilde (og nytt teleobjektiv ser jeg også). Jeg lå selv på tiurleik i natt, og hadde 4 tiurer ruslende helt inne på teltduken. Jeg fotograferte ikke, så bilder ble det ikke på meg. Det blir spennende å se hva dere kan få til ved senere forsøk, for nå har dere en leik å jobbe med. Følg råd dere har fått, og utvis forsiktighet, så vil nok både opplevelsene og bildene bli mektige, det er jeg sikker på.

Mvh
Svein B
Thomas B.

Tusen takk for kommetarer!

Her var det veldig mye nyttig erfaring å ta med seg videre. Jeg tror ikke det blir flere turer i år, da det begynner å bli så sent i tiursesongen, men jeg skal ihvertfall finne frem disse rådene igjen før jeg drar ut igjen neste år.

Det der med møkka var virkelig et nyttig tips. Vi plasserte oss veldig på måfå nå. Eneste vi hadde å gå utifra var at det var ca der vi så dem spille forrige gang vi var der oppe.

Tiurleik er for meg fortsatt mer en natutopplevelse enn en fotomulighet. Det var veldig spennende å sitte der med 4-5 tiur spillende rundt teltet. Denne var den eneste som kom på skuddhold. Men jeg vil jo gjerne ha gode bilder av det også:-)

Jeg gleder meg allerede til neste år:-)

Mvh
Thomas
Leif Håvard H.

Hei du har mange fine bilder. Takk for kommentaren til havsulebildet. Joda fotoet er tatt på land, da jeg kunne komme ca. 2 meter nært havsula. Det er brukt ca. 320 mm. Fotoet måtte beskjæres noe. Det var tett i tett med fugler. En mektig opplevelse. Etter ca. 300 eksponeringer trakk jeg meg stille og rolig vekk fra stedet. Heldigvis ligger det relativt langt fra ''folk'' så den får nok for det meste være ifred. mvh. L.Halland
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu